Izrada pristupačne web stranice za

Živimo u vremenu inkluzivnosti, u kojem se vodi računa o potrebama ne samo većine ljudi, već i svakog pojedinca. Ali to je posebno važno za osobe s invaliditetom, uključujući one koji imaju probleme s vidom različite težine. Zadatak vlasnika web stranica i web programera je izaći im u susret tako što će njihove resurse učiniti pristupačnijim i praktičnijim.

Verzija stranice za osobe s oštećenjem vida – što je to?

Za osobe s potpunom ili djelomičnom sljepoćom na stranici je objavljena posebna verzija. Nalazi se na istoj domeni i ima drugačiji izgled s minimalnim brojem slika ili bez njih, jednostavnom navigacijom i mogućnošću promjene sheme boja i veličine fonta. Verzija stranice za slabovidne osobe u pravilu je označena ikonom u obliku naočala koja se nalazi na vrhu stranice. Za oznaku se također koristi tekst “Contrast verzija”.

Što trebate znati o WCAG standardu

Smjernice za pristupačnost web sadržaja međunarodni su standard koji daje preporuke o tome kako učiniti web sadržaj pristupačnijim osobama s različitim vrstama invaliditeta. To je jedan od najvažnijih standarda u području web pristupačnosti i pomaže u stvaranju univerzalnijeg i inkluzivnijeg sadržaja za sve korisnike interneta.

Ako želite provjeriti usklađenost vaše stranice s WCAG standardom, postoji nekoliko načina. Jedan od njih je korištenje softvera, npr.Validator pristupačnosti. Pročitajte savjete o tome kako svoju web stranicu učiniti pristupačnijom za slabovidne osobe.

 osobe s oštećenjem vida

 

Prilikom izrade zahtjeva za web stranicu za osobe oštećena vida blisko smo surađivali sa stručnjacima koji pate od raznih oštećenja vida. Neki od njih su ga potpuno lišeni, drugi imaju djelomičnu sljepoću. Takvi stručnjaci već aktivno rade u modernim tvrtkama, pomažući da web resursi budu dostupniji osobama s oštećenjem vida. Njihovo dragocjeno znanje i iskustvo omogućilo nam je da razvijemo učinkovite preporuke za izradu web stranica prilagođenih korisnicima oštećena vida.

Značajke dizajna

Prozračni dizajn je moderan trend u web dizajnu. Karakterizira ga:

  • široka polja;
  • raspored u jednom stupcu;
  • jednostavan dizajn;
  • velike slike.

Za implementaciju takvog dizajih n Kupite SMS uslugu ačena nije potrebno uključiti uske stručnjake u rad. Možete koristiti WordPress ili neki drugi CMS – oni nude gotove predloške prozračnog dizajna.

Ispravna rješenja boja

Prilagodba stranice za osobe oštećena vida uključuje korištenje kontrastnih boja. Postoje dva načina za to:

  • u početku odaberite kontrastnu shemu boja za web mjesto;
  • dodajte funkciju za promjenu tema boja.

Za slabovidne osobe obično se nude tri opcije:

  • crna slova na bijeloj pozadini;
  • bijelo na crnom;
  • žuto na plavom.

Kupite SMS uslugu

Istodobno, stručnjaci za prilagodbu web stranica savjetuju da se bojama ne pridaje značenje, jer to osobama s daltonizmom može otežati razumijevanje sadržaja. Na primjer, možda ne razumiju da moraju pritisnuti plavi gumb.

Čitljiv font

Složeni fontovi postaju sve manje popul Forbedringer er meget vigtige arni na web stranicama. Oni stvaraju poteškoće ne samo osobama s problemima vida, već i svima drugima. Stoga je vrijedno koristiti jednostavne i lako čitljive fontove koji čine tekst pristupačnijim i razumljivijim svim posjetiteljima resursa. Ovaj pristup povećava pogodnost i učinkovitost interakcije s informacijama na web mjestu.

Složeni fontovi podrazumijevaju sljedeće: ukrasne, serifne i tanke elemente. Možda se čine lijepima, ali je čitanje takvog teksta puno teže. Umjesto toga, stručnjaci preporučuju odabir jednostavnih sans serif fontova:

  • Arial;
  • Verdana;
  • Tahoma;
  • Open Sans;
  • PT Bez.

Optimalna veličina teksta za čitatoji zadr ch leads žati svonje zaslona je 16 piksela. Drugi važni zahtjevi za web stranice za slabovidne su dovoljna visina i razmak između redaka.

Mogućnost skaliranja stranice i promjene veličine slova

Moderni preglednici omogućuju promjenu veličine stranica pomoću tipki Ctrl+ i Ctrl-. Programeri to moraju uzeti u obzir i pobrinuti se da se izgled ne poremeti prilikom skaliranja. Stranica se ne bi trebala razmicati, elementi ne bi trebali nestajati iz vidljivosti, a horizontalno pomicanje trebalo bi se pojaviti kada je to potrebno. Također možete dodati funkciju za promjenu veličine i udaljenosti između slova. Ovo će pomoći osobama s disleksijom kojima je lakše čitati kada je prored veći.

Kupite SMS uslugu

Koje još prednosti ima Bing

Budimo iskreni: Google je još uvijek neprikosnoveni lider među tražilicama. Od početka 2023. koristilo ga je gotovo 85% korisnika interneta u svijetu. […]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *